Váš český horokrejčí
Váš český horokrejčí

Oblečení Faramugo v Antarktidě

Vladimír Bureš 07.03.2021

14.000 km. Tak dlouhá je cesta, kterou musí bunda, vyrobená v Česku, urazit.
Prší nebo sněží. Fouká silný vítr, měnící sílu a směr. Nese s sebou brusivo, písek a mořskou sůl. Teploty se rychle střídají, od hodnot na mikinu, nad nulou, po silné mrazy kolem -20°C. Díky slabé ozónové vrstvě je zde intenzivní UV záření, poškozující mj. strukturu tkanin. Tak vypadá krátké antarktické léto a v něm musí obstát naše nanomembránové oblečení.
V Antarktidě je negativní dopad lidské činnosti minimalizován. Je tím mezi kontinenty jedinečná. Veškeré odpadky si polárníci vozí zpět domů. Jsou zde preferovány obnovitelné zdroje energie. Proto i oblečení musí splňovat ty nejpřísnější ekologické normy i nároky na kvalitu materiálu a zpracování.
Více o českém polárním výzkumu zde

Česká vědecká stanice J.G. Mendela v Antarktidě

Naše bundy Polar nosí členové české antarktické stanice. Bundy získaly ochrannou známku „Testováno v Antarktidě“. Tu Masarykova univerzita uděluje na technologie či výrobky, které byly testovány a obstály v extrémních podmínkách na české vědecké stanici J. G. Mendela na Ostrově Jamese Rosse na Antarktidě. Možnost užití ochranné známky uděluje univerzita jen takovým výrobkům a technologiím, které splnily vlastnosti deklarované výrobcem, a to i v prostředí polární stanice. Bunda Faramugo Polar tímto sítem prošla.

Přehrání tohoto videa vyžaduje sdílení informací s YouTube.
Více info