Váš český horokrejčí
Váš český horokrejčí

Oblékáme a pereme merino prádlo

Vladimír Bureš 02.09.2021

14.000 km. Tak dlouhá je cesta, kterou musí oblečení, vyrobené v Česku, urazit.
Prší nebo sněží. Fouká silný vítr, měnící sílu a směr. Nese s sebou brusivo, písek a mořskou sůl. Teploty se rychle střídají, od hodnot na mikinu, nad nulou, po silné mrazy kolem -20°C. Díky slabé ozónové vrstvě je zde intenzivní UV záření, poškozující mj. strukturu tkanin. Tak vypadá krátké antarktické léto a v něm musí obstát i Faramugo oblečení.
V Antarktidě je negativní dopad lidské činnosti minimalizován. Je tím mezi kontinenty jedinečná. Veškeré odpadky si polárníci vozí zpět domů. Jsou zde preferovány obnovitelné zdroje energie. Proto i oblečení musí splňovat ty nejpřísnější ekologické normy i nároky na kvalitu materiálu a zpracování.

A něco k té údržbě

Ovčí vlna je přírodní materiál s vynikajícími izolačními vlastnostmi. Merino je z té nejkvalitnější vlny z Austrálie a z Nového Zélandu. Na kůži může "kousat". Vlna není pružná, na čistém merinu často objevíte dírky. Právě pro zvýšení pružnosti (a také pro lepší pocit i odvod vlhkosti) máme v tkanině umělé vlákno POP. Tkanina výborně izoluje před chladem a odvádí vlhkost k další vrstvě oblečení. Navíc, v létě chladí. Po vyprání rychle schne. Prádlo ani při delším nošení nezapáchá. Polypropylén je vyroben z vlákna s antibakteriální úpravou s ionty stříbra, brání vzniku baktérií a plísní. Díky probarvení vláken barva zůstane neměnná i po mnohonásobném praní. Prádlo je 100% recyklovatelné. Základem tkaniny je vedle merino vlny vlákno Prolen®. Záporný elektrický náboj (triboelektřina) vzniká třením těchto vláken o kůži či vrstvy oblečení a je prospěšný lidskému tělu. Výroba vlákna Prolen® je velmi šetrná k životnímu prostředí (malé množství el. energie, nízké emise škodlivin a minimum vody). Má certifikát Oekotex 100, tř. I, tzn. je použitelné i pro dětské oděvy.
Vlněné prádlo (merino) má tedy celou řadu předností. Rychle schne, odolává zápachu, hřeje i mokré (no, spíš tak nestudí). Doporučujeme jej prát na 30°C, prací program vlna, hedvábí. Důležité je dodržet základní pravidla:
Před praním otočit na rub. Nebude pak rychle žmolkovat. Běžné prací prostředky obsahují enzymy, které mohou vlněná vlákna poškodit. Raději použijte přípravky na praní vlny. Ty neobsahují enzymy, mají neutrální pH a občas obsahují i lanolin. Nikdy nepoužívejte aviváž, zlikvidovala by žádané vlastnosti vlny.
Ždímat je nutné na minimum, 600 ot./min.
Při ručním ždímání prádlo nekruťte, jinak můžete přetrhat vlákna
Vytlačte vodu a sušte volně pověšené. Pokud možno nesušte na přímém slunci. V sušičce totiž hrozí, že triko zmenší. Ještě je dobré před pověšením prádlo vytvarovat do původního tvaru. Vlna podrží tvar, ve kterém uschne, trika pak mohou působit asymetricky.
Žehlení, samozřejmě, vynechte.

Proč nosit merino? Na Matterhornu trefil blesk horolezce v umělém termoprádle. Jak dopadl vidíte na fotce. U přírodního materiálu by se to nemohlo stát!