Váš český horokrejčí
Váš český horokrejčí

Opravy outdoorového oblečení a jejich zákulisí

Vladimír Bureš 17.10.2022

Chcete opravit oblečení a přitom nahlédnout do zákulisí outdoorové výroby? Jak to ve světě chodí?

Vše je o udržitelnosti?

Na internetu je v Česku Faramugo na čelním místě. Téměř nikdo opravy nedělá, protože je to velmi obtížné.

Zde je několik recenzí spokojených zákazníků. Jsou snadno dohledatelné na google.com.
Ve firmě Faramugo mi v krátkém čase opravili membránovou bundu - vše se stihlo v domluveném čase před odjezdem na horskou expedici. Oceňuji bezproblémovou komunikaci, kvalitu odvedené práce a rychlost provedení opravy. Rád tuto firmu doporučuji ostatním. Až budu příště vybírat funkční oblečení na hory, určitě se mrknu na produkty této české firmy.

Moc pěkně provedená oprava goratexové bundy. Nejdříve jsem myslela, že budu snad muset bundu od nejmenované značky vyhodit, protože se mi rozbil u ní hlavní zip a v obchodě, kde jsem ji kupovala mi řekli, že neexistuje u nich pozáruční oprava oblečení. Paní krejčová si taky netroufla na opravu lepené bundy. Až tady ve Faramugu mi to bez problému opravili. Perfektní komunikace a rychlost provedení. Za mě jednička. Vřele doporučuji

Úplně bez debat ta nejlepší firma v ČR produkující outdoorové oblečení. Kvalitní materiály, střih oblečení vychází z mnohaletých zkušeností pohybu v horách zakladatelů, takže jednotlivé prvky mají svoji funkci i opodstatnění. Nadstandartní prozákaznický přístup. Naprosto doporučuji.

J.H.Jinak ty minulé opravy jste udělali moc pěkně - velice děkuji.

Opravovali jsme třeba kalhoty nejmenované světové značky S-----n. Materiál GTX, nejvyšší řada do hor, rok staré. Údajně z Francie (proč se nepochlubit Evropou, že?), výroba Bangladéš. Čína jako dílna světa se už naučila vyrábět kvalitně, ale v Bangladéši jde výhradně o otrockou práci a super nízkou cenu. Ne, kvalitu prostě neumí. Kalhoty Made in Bangladesh? V rozkroku použitý nevhodný šev s minimálním založením. Namáhané, dlouho držet nemůže. Zipy YKK, ale neprošly kontrolou kvality, vypadávají zuby. Poutka na kšandy z pružného materiálu, ale šito nepružnou nití, praskají a visí všude kolem. Tkanina místy rozlaminovaná, vzduchové bubliny.

Ve Faramugu řešíme dilema.

Opravovat nebo neopravovat cizí produkty? Na jednu stranu chceme pomoci lidem, věnujícím se stejně jako my outdooru. A ekologie pro nás není prázdným pojmem. Na druhou stranu děláme užitečné idioty korporátům, co vydělávají nesrovnatelně více, než my. Nikdo nás nikdy neoslovil, tyto firmy servis vůbec neřeší.

Moderní technologie?

Ne každá současná technologie je dobrá. Častým cílem je design ve chvíli prodeje. Kupte a už otvírejte peněženku pro nákup dalšího kusu oblečení. Protože právě koupený vám nemá vydržet dlouho. To byste nic nekupovali. Často jsou technologie, třeba svařování zipů, čisté a líbivé. I levné a rychlé z hlediska výroby. Jen vám dlouho nevydrží.

A ne všechno lze opravit. A je cena přijatelná?

Máme na opravách vysoké ceny? Sám nevím. Ale co vím je, že práce v Česku je extrémně zatížena daněmi a poplatky. Oprava levného kusu z Asie může být dražší, než ušití nové věci. Proto nemá smysl nám posílat reklamní mikinu. Svůj čas budeme věnovat drahé a kvalitní GTX bundě. Ale vždy má přednost výroba našeho oblečení Faramugo před opravou značky XY. V Česku už prostě nejsou lidi a oprav je čím dál více. Prosím, akceptujte dodací lhůty min. 1-2 měsíce. A pro vaši informaci, oprava není legrace. Jde o pracnou záležitost. Než vůbec můžeme třeba bundu opravovat, vyměňovat nefunkční zip atd., musíme předtím nahřátím odstranit pásku. A poté odpárat starý zip. Nebývá to vůbec snadné.