Váš český horokrejčí
Váš český horokrejčí

Lehká nanomembránová bunda Buurta

Vladimír Bureš 25.03.2021

Lehoučká membránovka Buurta od Faramuga prošla dlouhým vývojem. Jak dopadla současná verze, ukáže nový test ve Světě outdooru.
Minimalistická bunda Buurta je 3-sezónní záležitostí, určena pro turistiku, toulky přírodou a skialp. Ale můžete v ní vyrazit na běžky, zaběhat si či na koloběžku a kolo.

Verze nanomembránové bundy 2021

  • v barvě černé se stříbrným nádechem
  • materiál RESPILON 3L. Vše Evropa, Čína ze hry vyloučena!
  • s exkluzivním potiskem
  • polyamid, 47 g/m2, RET 0,9 Pa.m2.W-1, WR 12.000 mm
  • minimalismus, přechody pohoří
  • 3L provedení je vhodnější pro nošení středně těžkého batohu
    -důraz kladen na co nejnižší hmotnost
    -bude testována Světem outdooru!

    Původní verze Peraku (pro srovnání)

    Hmotnost: 230 g, vodní sloupec: 10000 mm, paropropustnost: 109000 g H2O/m2/24 h. Gramáž: 65 g/m2, membrána: NANOMEMBRANE

    Test ze Světa běhu 1/2018 (03.05.2018, Miroslav Jančík)

    Že jste nikdy předtím neslyšeli o firmě Faramugo? To nevadí, já také ne. Mladá firma (nebo čtyři roky stará, jak chcete) má ale bohaté zkušenosti a rozhodně má co nabídnout. Jejím heslem je „Nešijeme pro lidi, šijeme pro člověka“. Když se nad tím člověk zamyslí, tak je jasné, co tím básník chtěl říci. Teď si něco povíme o jejich nanomembránové větrovce Perak.
    Bunda mi přišla v pěkném bílém, malém pytlíčku. Velikost akorát pod paži, případně se dá složit do kapsy, ale to už je dost. V balíčku byl i papír, jak se k bundě chovat a co rozhodně nedělat pokud chceme, aby bunda vydržela co nejdéle. Ne že bych to nevěděl, ale rozhodně to bylo příjemné malé překvapení.
    Teď už k samotné bundě. Na první pohled se bunda moc neliší od běžných větrovek. Pak člověk zaostří na malou chobotnici na pravém rameni a začne si všímat dalších vychytávek.
    Vidět a být viděn je při sportu důležité, zde tomu pomáhají voděodolné reflexní zipy a jeden vodorovný reflexní pruh na zádech. Dále má bunda rukávy kolem zápěstí stažené gumou. Gumový lem je i na spodku bundy po celém jejím okraji. Prodloužená záda jsou umně zamaskovaná, že si jich ani nevšimnete. Též si nevšimnete větracích otvorů, které tam ale doopravdy nejsou. Nechybí a ani nejsou třeba. Větrací otvory v tomto případě zastupují kapsy, které jsou pouze se síťoviny, aby zbytečně nezvyšovaly hmotnost bundy a mohly plnit i tuto funkci. Bunda má tři kapsy. Dvě na ruce a jednu na hrudi. S přilbou na hlavě se pod kapuci nedostanete, ale bez ní vám vykouzlí na hlavě příjemný komfort se zpevněným kšiltem. Kapuce se pohodlně šteluje na třech místech, takže padne každému. Pokud vás kapuce nudí, můžete si ji pomocí poutka srolovat, aby vám neplácala jen tak na zádech.
    Bunda je vyrobena z české 2,5 vrstvé pružné nanomembrány NANOMEMBRANE. Je to trochu krkolomný název, ale vězte, že tato bunda má ve vínku vlastnosti, které ji řadí do užší špičky běžeckých bund. Materiál je pružný a pokusí se vám co nejvíce přizpůsobit při vašich pohybových kreacích. Díky úpravě HYDROPHOBIC EXTREME voda po látce steče, nešpiní se, a tudíž není potřeba bundu tak často prát. Pro lidi zajímající se o ochranu přírody jistě zaujme fakt, že tato úprava je ekologicky šetrná (bez použití vody a škodlivého PTFE). Zároveň svou paropropustností MVTR 109.000 g/m2/24 h. bunda nepotřebuje žádné větrací otvory a vy se v ní budete cítit skvěle. Všichni ještě rozumíme vodnímu sloupci (voděodolnost), který je u této větrovky 10 000 mm. Což je na nějaký kratší deštík úplně dostačující a netřeba více. V materiálu a technologii této chobotnice se skrývá ještě 100% větruodolost, 8/8 oleofobita a 5/5 vodoodpudivost. Skoro 100% ochrana všude, ale před pádem ze stráně mě nezachránila.

  • mé zkušenosti
    Na bundu jsem si musel chvíli počkat, protože masová výroba zde nehrozí. Spíše je to bunda pro lidi, co vědí, co chtějí a jdou si za tím. Bunda mi dobře padla a neměl jsem žádný problém, že by mi třeba s batůžkem někde neseděla. Při běhu v lese jsem neměl pocit, že musím dávat extra pozor na větve, abych si bundu neroztrhnul. Většinou nosím bundu v malém bílém pytlíčku, který jsem k ní dostal, i když bílá už není zase tak bílá. V případě potřeby jde bunda zabalit do kapsy, není problém. Na LH24 mi bunda vždy stačila během jednoho kola úplně vyschnout a tak při střídání jsem vždy běžel se suchou. Při plných otáčkách už ale paropropustnost resignovala a mě z rukávů kapal pot. To by ale nevydržela žádná bunda. Rozhodně je potřeba se vyvarovat kombinaci této bundy a nějakého těžkého nákladu na zádech. Pokud chcete využívat bundu na plno a hlavně dlouho, tak ji používejte nalehko, a nebo jen s malým batůžkem/vestou. Běhal jsem v ní v Alpách a při večerním větříku jsem se nebál, že bych se prochladl. Za mě parádní bunda, která si jistě najde své uživatele.
    -zaujalo mě:
    Z české 2,5-vrstvé pružné nanomembrány, doživotní možnost oprav a úprav, český výrobce, který šije v Česku

milan

1000 miles