Váš český horokrejčí
Váš český horokrejčí

Testy bund FARAMUGO v lyžařském časopise SNOW

Vladimír Bureš 25.02.2021

V lyžařském časopise SNOW vyšla v prosinci 2018 reklama NANOMEMBRANE / FARAMUGO. I s důkladnými testy 2 bund! Jde o bundu Nanorak 3L, v materiálu klasickém, 008 a v oděru odolnějším (a robustnějším) materiálu 101, resp. 087.

Faramugo: česká nanomembrána v praxi

Mnoho z nás již pár let sleduje příběh české nanomembrány, která vznikla původně na Technické univerzitě v Liberci, aby ji následně začala aplikovat společnost Nanomembrane. Ta už vyrábí celou paletu materiálů, za něž dokonce na loňském ISPO brala ocenění Best product v anketě ISPO trends. A nyní jsou už k dispozici i první produkty, za kterými stojí mladá česká značka Faramugo. Nemohli jsme si v redakci nechat ujít jejich test.

Do testu jsme po domluvě zařadili dva modely, model Nanorak 3L, lehkou univerzální membránovou bundu bez zateplení, a jeden prototyp podobně střižené bundy, ale v odolnějším materiálu, který se běžně používá například pro zateplené bundy pro lyžařské školy. Výrobce Faramugo je do vysoké míry flexibilní a je schopen operativně namixovat bundu podle individuálních požadavků klienta. I proto dává smysl testovat prototyp – a ve velké míře jde přeci jenom i o samotný test materiálu, který je revoluční a od kterého očekáváme sesazení konkurenčního Gore-Texu z pomyslného trůnu.

Nanorak 3L

Abychom mohli potvrdit revoluční vlastnosti materiálu, musíme bundu podrobit skutečně dlouhodobému testu a vystavit bundu různým podmínkám. Test obou bund proto bude probíhat celosezonně a jeho výsledky najdete na SNOW.CZ. A první pocity?

Nanorak 3L je přesně ten typ bundy, který využije vedle lyžaře skialpinista, ale i turista a cyklista nebo běžkař. Technický střih má za úkol nechat plně projevit schopnost materiálu, tedy zejména mimořádnou prodyšnost. Údaj Ret 3,5, resp. MVTR 39.000 g/m2/24 h znamená bezkonkurenční prodyšnost, ke které se světová konkurence ani nepřibližuje. S voděodolností o vodním sloupci 20 metrů se už dnes tak nějak počítá, hlavní problém, který se řeší, je vlastní vlhkost, kterou si vytvoříme pocením a která se „zastaví“ v našem oblečení.

Moje stávající poznatky – zejména z intenzivních vyjížděk na kole – zcela korespondují s teoretickými náznaky. Ačkoli spodní vrstvy funkčního prádla byly po výkonu propocené, na bundě jsem vlhkost hledal marně dokonce i v oblasti pod (odvětraným) batohem nebo v oblasti kontaktu ramenních popruhů. Narazil jsem na zajímavý postřeh: poměrně hodně kondenzátu se drželo na švech, resp. na páskách, kterými se přelepují. Veškerá plocha bundy byla zevnitř i svrchu suchá. Čili to, co zůstalo na páskách přes švy, prošlo jinde bundou ven.

Materiál slibuje i další benefity: pružnost, pocitovou přívětivost (je měkký, nešustí), je ekologický. I výrobce Faramugo má na své straně nejeden argument: schopnost vyjít vstříc zákazníkovi, originálnost a jistotu, že produkt je kompletně „hand made“ vyroben v ČR. Cena Nanorak 3 L se přitom drží okolo šesti tisíci korun, což je cena vzhledem k příslibu vlastností mimořádně přívětivá.