Váš český horokrejčí
Váš český horokrejčí

Zipy nebo zdrhovadla?

Vladimír Bureš 10.01.2022

Zajímá vás, k čemu je zip? Ne, neumí chránit před medvědem, ovšem před vyjícím blizardem ano. Na bundě jde o drobnost. Ale když nefunguje, neplní svou funkci ani bunda.

Trocha historie nikoho nezabije.

Pojmenování zipu pochází z anglického zipper a dnes už zdomácnělo v mnoha jazycích (zdrhovadlo je jen českým ekvivalentem). Vlastenec nevlastenec, slůvko je delší a může způsobit zadrhnutí jazyka. Taky nikam nezdrháme, tak prostě zip.
Zip umí spojit dva díly k sobě. Oblečení, tašky atd. Zip je vlastně jednoduchý vynález, skládá se ze tří částí. Tedy – jezdec si to sviští po dálnici z ozubených pásů, do sebe zapadajících, jednou levá, pak pravá. Oba pásy jsou tvořeny zahnutými zoubky. Zipy vznikly v severní Americe. Nejdříve se protisměrné háčky a očka protahovala šňůrkou. Což vypadá nadmíru prakticky, každý horal má repku u sebe. Přitom dnešní zip ovšem už neopravíte, takový ano. Počátkem 20. století sic v Kanadě, ale původem Švéd, G. Sundbäck, vylepšoval jednoduchý zip, kde mosazné zoubky do sebe zapadly a vlastně tak fungovaly v podobě současné, jako „ypsilon“, zapínaný posuvným jezdcem. Zipy rozšířilo do světa použití na leteckých kombinézách koncem 1. světové války.

Jak to funguje?

Zoubek je navrchu s malinkým výstupkem, na spodku má důlek. Zapneme, jezdec nasměruje zoubek k dalšímu a ty drží pohromadě právě kvůli výstupkům a důlkům. Jen dříve byly zipy mosazné, dnes už spíše plastové. Článkový, neboli kostěný, stejně jako vstřikovaný či spirálový zip má články lisované z plastu - nejčastěji jde o polyamid. Stuha na okraji je utkaná z umělých textilních materiálů a upravená k uchycení zoubků.

A kdo tedy zipy dnes vyrábí?

Leckdo. Ale ty kvalitní, vhodné pro outdoorové oděvy, umí jen několik firem. Třeba Japonci, YKK, jsou největší. Fabrika v americké Georgii údajně denně vyrobí přes 7 miliónů kousků. No, denně, po Silvestru asi ne, to jsou dělníci pod obraz. My ve Faramugu používáme zipy SHZ z Hong Kongu.

Proč SHZ?

Zipy SHZ používá celá řada světových výrobců v oblasti sportu i módy a používají je i mnozí čeští výrobci v oblasti outdooru. Zipy mají mezinárodní certifikát OEKO-TEX® 100 -2016, tedy jsou zcela zdravotně nezávadné. Firma SHZ má kompletní nabídku, vše co pro naši výrobu můžeme potřebovat a nabízí nekompromisní kvalitu. Prostě, SHZ patří k předním světovým inovátorům v oblasti zipů. My používáme mj. zipy voděodolné, nepromokavé, reflexní i reverzní a jako výrobce oblečení a vybavení jsme schopni jakýkoli zip vyměnit. Na rubu jezdce vždy najdete značení SHZ. Více najdete na webu SHUN HING ZIPPER http://www.shzipper.com.hk/.

Jaký typ zipu zvolit při koupi oblečení?

Zipy by měly být lehké. Měly by mít extrémně vysokou pevnost v ohybu a vysokou příčnou pevnost. Plastové zipy (kostěné) mají články lisované, spirálové zase tvořené polyamidovým vlascem. A právě plastové najdeme na 99% outdoorového oblečení či vybavení. Spirálové zipy jsou dnes nejrozšířenější. Používaný 100% polyamid nabízí dlouhou životnost, mechanickou odolnost a odolává povětrnostním vlivům. Polyesterové kostěné zipy jsou robustnější, najdete je na fleecové mikině či softshellové bundě, na membránové bundě či kalhotách pak jen ve WR provedení. Používají se široké od 3 do 8 mm. Tenký zip našije do lehké bundy a do kapes.
V outdooru je tedy alfou a omegou už zip voděodolný. Jedná se o zip reverzní, když jezdec spojuje články prakticky obráceně, na rubové straně. Dojde tak totiž k zakrytí článků zipu a voda ani vítr nemají šanci. Byť Chuck Norris by je nějak zipem procpal. Když si oblékneme třeba bundu, najdeme na ní zipy dělitelné a nedělitelné. Dělitelné jsou ty dlouhé, kolem 80 cm, kdy díly zcela rozdělíme. Prostě centrální, kterým bundu zcela rozevřeme. Ty nedělitelné najdeme jako krátké na kapsách a větracích otvorech. K výrobě solidní bundy do hor potřebujeme nejvíce zipů, 5 - 8 kousků. A jaká je tedy pevnost zipů ve skutečnosti? Nekvalitní zip může vlastnosti bundy zcela eliminovat. Konkrétní čísla jsou u jednotlivých výrobců odlišná a samozřejmě úzce souvisí s velikostí článků. Zhruba se dá říci, že značkové zipy vydrží i 150 kg (kdy se u zapnutého zipu odtrhne tkanina od zubů). Můžete tak na bundě směle viset tak, jako na malém frendu. Ovšem jezdec směrem dolů sjede už při zatížení cca 5-10 kg. A při nějakých 15 kg jezdce odtrhnete od kovové spojky dole. A když jsme u jezdce, také není bezvýznamným článkem systému. Kromě nenahraditelné funkce „dveřníka“, kdy otevírá i zavírá zip, může být vybaven aretací. Tedy hrotem, který zapadne do zubů při sklopení jezdce a zip nelze poté rozepnout. Jezdec pak může být jednostranný nebo oboustranný. Můžete třeba nohavice skialpových kalhot otevřít 2 jezdci proti sobě a větrat uprostřed. Nebo naopak otevřít spodek a vrch bočních dílů kalhot. Přívěšek jezdce slouží jak k snazšímu uchopení (kdo zkoušel promrzlou rukou nebo v tlustých palčácích, ví své).

Jak zip vybrat a ošetřovat?

Vybrat mohu jen značku bundy, nikoli zipu. To je dáno výrobcem. Na českém trhu jsou v podstatě tři druhy dodavatelů – jmenovaní světoví výrobci, tam nic nezkazím. Ale nic není zadarmo, za kvalitu se musí platit. U druhé skupiny, to jsou solidní výrobci, mj. ti domácí, platíme za ucházející kvalitu. A pak různí výrobci-překupníci s neznačkovou asijskou produkcí. Jistě, je to obtížné rozlišit, ale tady bych váhal s koupí. Značkový zip s jasným původem by měl „stačit“ vlastnostem bundy, uváděným výrobcem, nekvalitní ji shodí o třídu níže.

Jak a kde si dát opravit zip?

Opravit zip nelze. Jen dát nový. Odlepit pásky, vypárat, zahodit... A našít nový, třeba SHZ. Pak podlepit. Prostě slušná porce lidské práce. Děláme to u nás ve Faramugu. I jiné značky oblečení, byť některé ne. Zip je dražší, než taková bunda. Vše najdete na našem webu v sekci OPRAVY. Běžné krejčovství vám tuto službu neprokáže. Nemá WR zipy v desítkách typů, délek, barev... A nepodlepuje švy. Toto umí jen skutečný výrobce outdoorového oblečení.

Světlana Vachtová - Moc pěkně provedená oprava goratexové bundy. Nejdříve jsem myslela, že budu snad muset bundu od nejmenované značky vyhodit, protože se mi rozbil u ní hlavní zip a v obchodě, kde jsem ji kupovala mi řekli, že neexistuje u nich pozáruční oprava oblečení. Paní krejčová si taky netroufla na opravu lepené bundy. Až tady ve Faramugu mi to bez problému opravili. Perfektní komunikace a rychlost provedení. Za mě jednička. Vřele doporučuji

Design zipů

Ano, zip je i designový prvek. Může být vidět nebo zakrytý légou. Barevně pestrý zip vám hadřík výrazně oživí. Jen si uvědomte, že až zip doslouží, nikdo, ani my, nebude mít na skladě to samé, ani podobný odstín. Černá to v tomto případě vždy jistí.

A na závěr - SPIRÁLOVÝ ZIP JE VODĚODOLNÝ, NENÍ NEPROMOKAVÝ. TA ODOLNOST VODĚ MÁ SVÉ HRANICE. KOSTĚNÝ WR ZIP TYPU VISLON SKUTEČNĚ DOKÁŽE ODOLÁVAT VODĚ V MÍŘE, KTERÁ SE BLÍŽÍ NEPROMOKAVOSTI. 100% NEPROMOKAVÉ JSOU JEN SPECIÁLNÍ ZIPY (do potápěčských oděvů, typu Tizip).

Tip chobotnice: Když zdrhám před lavinou, zdrhovadlo fakt nepomůže.

A ještě SUPERZÁVĚR! Leje a leje...

Kvalitní zipy, ať SHZ nebo YKK, mají obvykle vodotěsné polyuretanové pásky se zátěrem. Splňují tak normu na voděodolnost. Nejsou tedy nepromokavé. Dokážou tedy odolávat tlaku vodního sloupce jen krátkodobě, v omezené míře. Kapsa je nejslabším článkem bundy, nelze ji 100% ochránit vůči vodě. Překrývající léga pomůže, ale voda časem také pronikne. Prostě, ve svrchních kapsách počítejte s vodou. A to bez ohledu na značku oblečení. Vnitřní kapsa hodně řeší, ta ochrana je zde rapidně vyšší.

Co můžeme udělat pro maximální životnost zipů?

Zavírejme je precizně a přesně.
Při skladování je neohýbejme.
Udržujme je čisté a příp. je vyčistěme jemným kartáčkem a vypláchněme vodou.
Nečistěme jakýmikoli rozpouštědly.
Promažme je jemným olejem nebo nejlépe mýdlem.