Váš český horokrejčí
Váš český horokrejčí

Jak zalepit švy u membránového oblečení

Vladimír Bureš 15.07.2021

Švy lepíme vysoce kvalitní anglickou páskou Bemis, šíře 13 mm. Páska máme v barvě šedé nebo černé na 3-vrstvé lamináty a transparentní na lehké materiály.

V čem vám můžeme pomoci aneb co přinese přelepení švu uživateli?

  • odolnost vůči pronikání vlhkosti.
  • protože šijeme dvojitým prošitím, lepení ještě dále zpevní místo, kde dochází ke spojení 2 dílů
  • a narovinu - přinese také vyšší cenu hadříku a o nějaký gram zvýšenou hmotnost...
  • páska je „igelit“, zamezí funkčnosti membrány v lepeném místě. Z toho plyne – čím méně lepíme, tím více „funkčnosti“. Jako vždy, je to o kompromisech. Bunda není beztvarým a bezešvým tunelem, ten by jaksi příliš nesedl např. na Kozlem 12° tvarovaný lidský korpus.
  • ergonomie oděvu si lepení vyžaduje a každá bunda v rubu skrývá mnoho metrů pásky.

Proč nelepit podomácku?

Malé upozornění, co se týče opravných sad. Neopravujte, prosím, sami. Jasně, sám to znám. Když se v horách něco semele, rychlá oprava zabrání dalšímu trhání látky, vnikání sněhu a větru nebo i prochladnutí organismu. Tady je to asi ospravedlnitelné.
Ale pokud plánujete opravit u nás, tak rádi nebudeme. Na internetu jsou vám nabízeny různé opravné sady, záplaty a lepidla. Jenže vy nejste vždy v extrémních podmínkách. Pokud na tkaninu naplácáte lepidlo nebo ji něčím přežehlíte, my nebudeme schopni toto už odstranit. Agresivní chemii nepoužijeme. Zlikvidujete si paropropustnost. Můžeme maximálně sem dát záplatu, každopádně, oděv je obvykle znehodnocen. A třeba lepené švy už neopravíme. Amatérská oprava je opravdu nouzová, dlouho nevydrží.

Faramugo Vám nabízí opravy membránového oblečení a vybavení. A to nejen naší produkce, nýbrž i jiných značek.

  • a je to fakt alchymie, těch nastavitelných hodnot v daném poměru je docela dost
  • v drtivé většině případů je oprava možná, ale přece jenom…. Neznáme potřebné aplikační teploty a tlaky jiných výrobců. Leckteří renomovaní výrobci a zpracovatelé membrán tato data neposkytují v rámci obchodního tajemství (ani my ne), jiní, nerenomovaní, je často ani sami neznají.
  • někdy raději službu odmítneme provést, než předat špatný výsledek.
  • leckdy nejde stará páska strhnout bez poškození oděvu. Obvykle ale stačí nahřát, třeba žehličkou. Dbejte, prosím, upozornění z Bruselu, že žehlička hřeje a můžete se o ní spálit. Rum také zahřeje a o něj se nespálíte. Zde je jasné, co je lepší.
  • a lepení softshellu? Je obtížně lepitelný. Díky „chlupaté“ vnitřní vrstvě na něm páska prostě nedrží.
  • levné bundy kolem 1 - 2 tis. Kč? To fakt nemá smysl lepit... páska nedrží, funkčnost membrány nulová
  • bundy nebývají často vůbec šité. Jednotlivé díly látky k sobě jen přilepí páskou. Tak to neslepíme, rozpadá se nám v rukou a nejsme kouzelníci. Bohužel.

  • v první řadě nabízíme jakékoli opravy našeho oblečení z nanomembrány. Záruční i pozáruční. Stejně tak opravíme 90% oblečení slušných výrobců. Co však často s omluvou odmítáme, je oblečení tzv. českých značek, vyrábějících v Asii. Tyto věci jsou prostě svou konstrukcí určeny k rychlému a definitivnímu rozpadu. Což se týká i věcí staršího data výroby, desetiletou "goráčovku" většinou už neslepíme.

Nabízíme jen částečné lepení a menší opravy. Proč neslepíme celou cizí bundu?

  • kompletní lepení cizí bundy, jejíž konstrukci neznáme, je tak náročné, že vyjde cenově nesmyslně proti nové bundě. Na rovinu – nechceme tahat horké kaštany z ohně za ty, co si nechají ušít levně v Asii, vydělají a další zodpovědnosti se zřeknou. Oprava fakt přesáhne výrobní cenu oděvu
  • nedostaneme se do záhybů, rukávů atd. Lepíme totiž během výroby díl, šijeme, lepíme atd. až do vzniku komplet bundy
  • pokud na tkanině páska nedrží, nebude držet ani nová. Tkanina obsahuje zbytky lepidla, potu, špíny, pracích prostředků….. Nebo prostě už má látka své za sebou a rozlaminovává se…..
  • už jednou lepená bunda má na sobě zbytky lepidla, znečistí nám lepicí válec. Což je nefér vůči lidem, kterým poté šijeme novou bundu Faramugo

  • pro informaci - na outdoorovém trhu najdete spojování ultrazvukem. Netřeba lepit, ale tato technologie má nižší pevnost spoje proti šití a jak roztrhnete, je to neopravitelné.

Nezkoušejte opravy podomácku.

  • žehličkou to sice jde, ale... Ten stroj na lepení není zadarmo, stojí stovky tisíc Kč. Tlak nedáte, ten je v řádu desítek kg. A teplotu také ne. Na pásku foukaný vzduch má stovky °C.

Nabízíme na produkty Faramugo 3-letou záruku a kompletní servis.

Na závěr pár rad, na co si dát pozor při koupi.

Ze zákaznického fóra na outdoorovém webu: "Bohužel musím založit v krátké době další nepříliš příjemné téma, a to "Životnost oblečení", na mé cca 6 let staré membránové bundě, mi odešlo přilepení zipů v podpaží, objevilo se jen menši odlepení zipů, ale když jsem zabral za oba zipy v podpaží, tak jsem oba zipy normálně odlepil, jako normální lepící pasku, bohužel se jen potvrdila moje nedůvěra k přilepování zipů místo toho aby se přišívaly, a když tak koukám na všemožné membránové bundy a membránové kalhoty, tak snad na všech takovýchto oblečeních je aspoň jeden zip přilepen, místo toho aby byli všechny přišity."

  • ano, je to tak. Lepené zipy časem odpadnou. Ale je to líbivější, jednodušší a na pohled modernější. My ve Faramugu zipy šijeme a podlepujeme, stejně takto vám i opravíme "upadlý" zip.
  • K nevhodné konstrukci oděvu z hlediska lepení, mrkněte na spodní trojici fotek. Lepená páska přes stahovací kulatou gumu. Guma časem odpadne,bude viset v délce cca 1 m dolů. Zase, jen poctivé přišití a podlepení tomu zabrání. Stejně tak u poutka. Lepené znamená, že časem si bundu nepověsíte. Poslední fotka - zde za nic nemůže lepení. Jen systém stažení v bocích je umístěn dost nevhodně, časem prodře tkaninu v okolí.
Zde najdete opravy oděvů